fbpx

De theorie van inspiratie en passie

De theorie van  inspiratie en passie

Afgelopen week vond het Open Jeugd Toernooi van Mijdrecht plaats, het toernooi waar ik 10 jaar geleden verliefd werd op tennis en waar afgelopen week 4 TTW’ers aan meededen. Dit waren Derek Buikema, Levi Monster, Kevin Straathof en Noah de Groot.

Tijdens deze week kunnen ouders hun kind in de ochtend afzetten bij het toernooi en in de avond weer ophalen, want er zijn constant spelletjes en er worden natuurlijk wedstrijden gespeeld. Zo deden mijn ouders dat vroeger en dit zag ik deze week ook gebeuren bij de 4 TTW’ers en een aantal anderen spelers. 

Er zijn deze week 30 spelers in de prijzen gevallen. Er deden 4 TTW’ers mee en alle 4 de spelers zijn in de prijzen gevallen. Is dat toevallig? Of is er een lijn te zien in waar deze spelers mee bezig zijn? Is het toevallig dat ik ook nog steeds met tennis bezig ben, elke week op de baan sta en Tennis the World run? 

Of dit toevallig is, kan uiteraard niemand 100% zeker van zijn, maar ik heb er wel een theorie over (als ik van een theorie mag spreken, wel cool toch?!). 

Deze theorie heet: De theorie van inspiratie en passie. 

De theorie gaat als volgt in zijn werk:

Hoe mensen werken – hopen dat het werkt:

Wat prettiger en lekkerder werkt:

Uit de Subtle Art of Not Giving a F*ck

Dit ziet er in de schoenen van Derek, Kevin, Levi en Noah als volgt uit:

Ze zijn ooit een keer gaan tennissen en vinden het leuk. Doordat ze het leuk vinden gaan ze vaak de baan op en ze hebben er plezier in. Terwijl ze aan het tennissen en aan het trainen zijn met een glimlach worden ze beter. Ze vragen aan hun ouders of ze mee mogen doen met een Open Jeugd Toernooi waarin ze in contact komen met kinderen die tennis net zo gaaf vinden als zij. Ze spelen spannende wedstrijden, makkelijke wedstrijden waarin ze de baas waren of verliezen een keer. Ze raken geïnspireerd door de wedstrijden van anderen en staan versteld van hoe ze (zelf) bepaalde punten speelde. Elke dag komen ze thuis en hebben ze zin in de volgende dag bij het toernooi. Na de week zijn ze gemotiveerd om weer de baan op te stappen en beter te worden. Dan beginnen ze weer bij het begin: ze gaan in actie komen en zo begint de cyclus opnieuw. 

Vanuit Tennis the World gezien worden we erg blij om 4 spelers zo trots en blij op een foto te zien. Bij stap 4, 5, 6 en 7 hebben wij bij deze 4 spelers ook een rol gespeeld. Ze tijdens hun reis vrienden gemaakt, internationale wedstrijden gespeeld en training gehad van ATP/WTA trainers. Aan het enthousiasme van deze 4 spelers toen ze mij zagen merkte ik dat er wel wat losgemaakt was bij ze.

Is het dus toevallig dat deze 4 spelers in de prijzen vallen?

“Nee”, ene kant niet. Alle vier de spelers zijn voor 1 dag mee geweest naar de Kim Clijsters Academy en wij kunnen er niet voor zorgen dat ze binnen 1 dag werkelijk beter gaan tennissen. Dat gebeurt bij hun eigen tennisschool en de uren vrijspelen in Nederland. 

“Ja” is echter de andere kant, die niet goed meetbaar is maar wel te verklaren valt. Door ergens aan te beginnen merk je wat je leuk (of niet leuk) vindt, word je beter, raak je geïnspireerd en gemotiveerd en wil je vervolgens meer en heb je een doel. 

Zo kan één week of één dag in zijn geheel langere betekenis hebben dan het letterlijk heeft. Voor mij was dit het eerste moment dat ik een profwedstrijd zag op TV en dat gelijk Federer-Nadal was in 2008 op Wimbledon en mij vervolgens inschreef voor het Open Jeugd Toernooi in Mijdrecht en niets liever deed dan tennissen. Dat heb ik behouden. Onthoud dat daarvoor wel de TV aan moest wat puur toeval was (stap 1 – zonder actie geen resultaat) en ik mij wel moest inschrijven voor het toernooi. 

Onthoud dus goed dat je eerst in actie moet komen en de theorie van inspiratie en passie dan in zijn werk gaat en dat dit niet begint met wachten op inspiratie. Kom in actie, kom in beweging en je gaat je antwoorden vinden en je resultaten merken. Je zal wellicht niet gelijk tegen je passie aanlopen, maar zo lang je stap 1 uitvoert kom je het snel tegen. 

Benieuwd naar hoe de theorie in de praktijk werkt? Kom dan in actie! 

Er zijn nog maar 6 plekken voor naar de ATP Finals! Meld je hier snel voor aan. Dit is een reis voor de ouder samen met kind!

Ik heb ook een geïnteresseerde lijst gemaakt voor onze Academy Reizen voor kids. Je kan je als geïnteresseerde opgeven via deze link en dan mailen we je als er een reis online is.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *