fbpx

Dubbelspel tactieken voor tijdens de competitie

Dubbelspel tactieken voor tijdens de competitie

Dubbelspel tactieken voor tijdens de competitie

De competitie komt er aan en de maand maart is bij de meeste mensen een populaire maand om weer de baan op te gaan. Onder andere om voor te bereiden op de competitie waarbij er veel dubbels worden gespeeld. Deze dubbelspel tactieken voor tijdens de competitie gaan jou helpen.

 

Voordat ik daarmee begin wil ik een algemene basispricipe met je delen: dubbelen is totaal anders dan singles. Ik (en jij waarschijnlijk ook) heb meerdere keren mee gemaakt, met name toen ik nog een stuk jonger was, dat ik verloor in dubbels van gasten waar ik in de single dik van won of voor mijn gevoel van zou winnen. Dat komt doordat zij het spelletje tactisch beter speelde. Ze verstoren het spelletje beter dan mijn partner en ik deden. 

 

Dubbelspel = onwijs tactisch en gaat over verstoren.

Tip 1: Speel door het midden

Om je tegenstanders te verstoren kan je een hoop dingen doen waaronder het spelen door het midden. Wanneer je de klassieke dubbel rally speelt met 2 spelers achter in en 2 spelers aan het net kan je er goed aan doen af en toe een bal meer door het midden te spelen.

 

Pas op dat de netspeler geen cadeautje krijgt om af te maken aan het net.

 

Zodra je door het midden speelt ontstaat er namelijk verwarring bij je tegenstanders over wie de bal moet slaan. Ze lopen allebei ook meer richting het midden waardoor jij bij het volgend punt meer opties hebt om het punt te winnen.

Kom naar een van onze clinics!

Bereid je voor op je wedstrijden en boek progressie!

Elk kwartaal organiseren wij verschillende clinics in Nederland.

Iedere keer gefocust op één specifiek thema.

De aanwezige: fanatieke spelers die net als jij verder willen komen.

Tip 2: Wees niet bang voor een passeerbal langs de lijn en trek naar binnen

Stel jezelf nu voor dat jij aan het net staat en je maatje staat achterin constant ballen cross te spelen naar de baselinespeler aan de overkant. Komt het je bekend voor dat jij aan het net niet van pas komt en je tegenstander aan het net ook niet?

Zo ja: zonde! Dubbelen wordt nog leuker zodra je dit gaat toepassen.

 

Wat je dient te beseffen is dat het voor een baseline speler moeilijk is om een cross ontvangen bal rechtdoor te spelen langs de netspeler. Dat is wel waar jij bang voor bent, maar statistisch gezien wordt deze fout het meeste gemaakt in tennis (zowel single als dubbel). 

 

Dat die rechtdoor bal zo vaak fout gaat komt voornamelijk doordat er richtingsverandering moet plaatsvinden en daar is veel skills voor nodig. Daarnaast is het net hoger aan de zijkanten dan in het midden en is de baan ook korter langs de lijn dan wanneer je cross speelt.

Als jij op de baseline staat en je krijgt een bal van de andere baselinespeler, dan is dit een crossbal. Als jij hem ook cross terugslaat, sla je hem dus precies dezelfde richting terug.

Besluit jij een cross gekregen bal langs de netspeler te slaan, dan moet je van richting veranderen. Dat maakt het erg moeilijk. Besef dit ook wanneer je aan het net staat.

Jouw tegenstander zal nog meer fouten gaan maken langs de lijn zodra jij laat zien dat je de tramrails niet helemaal dekt. Beweeg actief, maak soms een ‘fake’ beweging en je zal merken dat je tegenstander helemaal gek wordt van al dat gestoor. 

 

Met bewegen bedoel ik: beweeg van links naar rechts met het doel om de bal te volleren en naar binnen te trekken. Dat noemen we poachen: BEWEEG SCHUIN NAAR VOREN ZODAT JE DICHT BIJ HET NET BENT.

Kom naar een van onze clinics!

Bereid je voor op je wedstrijden en boek progressie!

Elk kwartaal organiseren wij verschillende clinics in Nederland.

Iedere keer gefocust op één specifiek thema.

De aanwezige: fanatieke spelers die net als jij verder willen komen.

Tip 3: Speel op de voeten van de netspeler

Zodra jij er tussen komt en de volley kan slaan, mik dan vol op de voeten van je tegenstander. Deze bal is het lastigste om terug te spelen voor je tegenstander aangezien de bal dicht bij het lichaam is, laag is en de voeten natuurlijk letterlijk in de weg staan.

 

Krijgt je tegenstander de bal wel terug: dan krijg je een hoge bal terug die je ook weer kan afmaken.

 

Slaat je tegenstander ondanks jouw goede bal op de voeten een onmogelijke bal terug: klap dan, lach er om en laat los -> volgend punt! 🙂 

 

Ik hoop deze dubbelspel tactieken tips voor tijdens de competitie jou meer gaan brengen op de baan. Je skills zullen elke keer dat je het oefent verhogen. Dat je terwijl je dit leest begrijpt wat je te doen staat. 

Kijk je liever video's?

Overal en altijd progressie boeken en stoppen met het maken van dezelfde fouten?

Hugo Straver

Hugo Straver

Eigenaar
Eigenaar van Tennis the World. (Online) tennis trainer voor 4+ jaar. Maakt trainen op een professionele wijze toegankelijk voor de fanatieke clubtennisser.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *